В най-скоро време компютърната зависимост ще бъде регистрирана като болест. Такава тенденция се налага в средите на психиатрите и тя е обезпокояваща най-вече, защото е по-разпространена при подрастващото поколение.

Какъв е процентът на децата, прекарващи време пред компютъра?

Според последното проучване на Националния център за изследване на общественото мнение 91% от учениците прекарват до шест часа пред компютрите вместо да играят навън.

дистанционно обучение

Проблемът с компютърната зависимост сред подрастващите възниква заради бързото развитие на информационните технологии. Постепенно това се превръща в лош навик, към който се пристрастяват, защото психиката им все още е много уязвима. 

Факт е, че повечето децата активно започват да използват компютрите на 4-5 години. Родителите често пренебрегват този факт, разчитайки, че малчуганите си почиват, спокойни са, че са вкъщи, не вдигат шум и не им пречат. 

Защо се стига до “пристрастяване”?

Според невробиологичния подход зависимостта от компютър се дължи на отделянето на допамин – вещество, което кара организма да усеща удоволствие и затова трудно може да се стигне до осъзнаване на реална опасност. 

Мозъкът мотивира да се повтори поведението, за да изпита същата награда. Затова ако откъснем детето от компютъра за 2 часа или повече, то изпитва синдром на отнемане.

сърдито дете

Именно това кара малчуганите да прекарват толкова време пред компютъра. Те започват да живеят във виртуална реалност, техният свят се стеснява до преминаването на следващата мисия в играта, което ги прави асоциални. Но нека не свиваме границите на компютърната зависимост само до децата…

Компютърно зависими ли са възрастните?

Компютърната зависимост се наблюдава не само сред децата, но и сред възрастните, като тази тенденция се засилва още повече след пандемията и увеличаването на дистанционната работа

Цифровизацията увеличава гъвкавостта на работата и връзката със служителите може да се осъществи навсякъде и по всяко време. Така с възможността за работа от вкъщи хората прекарват повече време пред компютъра. 

мъж на компютър

Данните сочат, че 27% от хората, които работят дистанционно, полагат труд и в свободното си време заради стремежа да довършат работата си.

Затварянето на молове, ресторанти, кафета също увеличи престоя пред екрана, но с цел развлечение. Направени проучвания показват, че след работа много хора намират утеха в компютърните игри или гледане на филми или клипове, защото това им помага да се се откъснат от тежкото ежедневие и проблемите в работа.  

Как да се спасим от компютърната зависимост?

Най-логичният отговор е отдалечаването от тях, което естествено ни извежда извън рамките на дома. Но разходка навън или среща с приятели е само няколко часово решение. Затова е добре да се помисли за по-дълго бягство навън – най-добре сред природата, и то на място, където вниманието ни има с какво да е заето!

Точно такова място е комплекс “Тракиец”, който се намира само на 25 километра от Пловдив. Тук конете ще се погрижат да отвлекат вниманието ви към себе си, защото те го могат и то добре! Може да прекарате време при тях, да ги поглезите, да се разходите из падоците (заграждение, в което се отглеждат и тренират коне) или ако обичате да яздите – да вземете урок с квалифицирани инструктори, независимо от възрастта и това дали сте напреднали или начинаещи. 

урок по езда за дете

Децата могат да се забавляват в детския кът, но и големите разполагат с много занимания, които да ги държат далеч от екраните. Можете да се насладите на красиви зелени площи, екопътека или просто отпускане в откритото джакузи с гледка към конете или вътрешната релакс зона. Ако сте любител на културния туризъм, в близост до комплекса има много тракийски светилища, които можете да посетите. 

Има и още една изненада: до 26 ноември може да се възползвате и от есенно намаление за нощувки през делничните дни!

Резервирайте вашата приказна почивка  на телефон: +359 889 087 887, в която главни герои ще бъдете вие и семейството ви! 

Виж повече