Тази година отново ще има Държавно първенство за млади коне, което ще гледам със затаен дъх. Ще се радвам да дойдете и вие на 24, 25 и 26 октомври. Ако го направите, ще ме разберете веднага защо се вълнувам толкова.

Две години може да ви се струват малко, но за един кон това е много по-сериозна възраст от човешката… Точно на толкова съм аз в момента – Гъливер, един от конете, които живеят в конна база „Тракиец“.

Ако едно дете на две години все още се учи да ходи и говори добре, то на моята възраст вече имам цели в живота и мечти, които искам да преследвам. Даже имам и план как да ги постигна. Ще ви споделя какъв е той, може пък да ми помогнете като ми стискате палци някой ден, кой знае…

Мечтата за единство между коня и човека

Това в кратце е моята мечта. Тук в конната база има много добри ездачи като Андрей Гочев и Мирослав Илиев, но поради крехката ми възраст, тепърва ще се уча на тази вълшебна дума, наречена екип. Миналата година на Държавното първенство за млади коне за пръв път видях нагледно какво представлява тя. Нека ви разкажа…

Кон Гъливер


Аз обичам да тичам. Правя го всеки ден, но това, което наистина ми вдига адреналина е идеята за прескачането на препятствия. Приятелите от конюшнята ми разказват много за това. Толкова много се концентрират преди да го направят, толкова прецизни трябва да са, че секундата след като се приземят, сърцето им все едно продължава да лети. Това обаче конят не може да направи сам.

Ездачът е този, който дава сигнал, той контролира силата на коня, той има най-точната преценка кога точно трябва да се случи всичко. Конят от своя страна му се доверява, дава всичко от себе си и резултатът… той не е просто успешно приземяване и недокоснато препятствие. Това е сливане на дъха и сърцата на две същества в едно, макар и за миг. Догодина, когато започнат да ме обяздват, ще имам шанса да изпитам всичко това и знам, че ще е вълнуващо!

Нови вълнуващи емоции през октомври

Тази година отново ще има Държавно първенство за млади коне, което ще гледам със затаен дъх. Ще се радвам да дойдете и вие на 24, 25 и 26 октомври. Ако го направите, ще ме разберете веднага защо се вълнувам толкова.

Всяка категория е различна, спрямо възрастта на коня: 4-годишни коне скачат на 105 см, 5-годишни коне – на 115-120 см, 6-годишни коне – на 125-130 см, а 7-годишни коне – на 130-135 см. Ако знаете зад тези малки разлики от 5 сантиметра колко много усилия стоят… Но пък те са и стимул за нас!

Аз тренирам постоянно, за да може след две години да се включа в квалификациите, които се провеждат през годината. Те ти дават право да се включиш в Държавното първенство за млади коне като се допускат първите 20 коня от всяка категория.

Какво ще се случи на манежа?

Пред очите на трима съдии 4-годишните коне ще скачат два дни. Първият ден изпитанието за тях ще бъде за стил, а вторият – преминаване на основния паркур. Всеки състезател, успял да скочи чисто отива на бараж. Баражът се състои от 8 препятствия, като целта на състезателят е да мине без да ги събори, както и да го направи за максимално бързо време. На база на резултатите от двата дни се определя кой ще е държавен шампион в категорията. Това ми предстои след две години, затова и внимавам какво точно се случва!

А по-големите коне на 5,6 и 7 години скачат три дни. При тях се следи с хронометър колко бързи могат да бъдат без да съборят препятствие. Последният ден има паркур с бараж. Държавен шампион става този, който има най-добри резултати от всички дни. Е, за тази категория ще почакам малко, но не си мислете, че не ми е в плановете!

Кон Гъливер


Много се радвам, че организаторите мислят за всички, които искаме да се учим, да имаме стимул да се развиваме, за да може някой ден да се включим и ние в първенството! Организират се и изпитания за деца, юноши, аматьори и по-възрастни коне. Както ви казах – емоции за всички!

Ето затова ви каня на 24, 25 и 26 октомври, за да празнуваме емоциите и приятелството – това между човека и коня, които имат една цел и двамата успяват да преодолеят заедно! А пък някой ден може да празнуваме и някоя моя победа… не се знае 🙂

Виж повече