В тандема ездач – кон процентно съотношение на заслуги е 50 на 50, това сподели в специално интервю Андрей Гочев – състезател по прескачане на препятствия и треньор в конна база „Тракиец“. ?

– Андрей, какво те запали по ездата и конния спорт, които определено не са сред най-популярните по нашите географски ширини?

– Това беше един от спортовете, който започнах да практикувам на 12-годишна възраст и за разлика от останалите, ездата задържа интереса ми до днес. Връзката с конете е много специална – не може да се обясни с думи, както и адреналинът от самия спорт.

– Всъщност какви са българските традиции в конния спорт? Кои са най-големите ни постижения и имена?

– Когато чуя думата традиции, веднага се сещам за празника, с който стартира спортната година – Тодоровден, наричан още “Конски Великден”. На този празник всяка конна база организира състезание или събитие, свързано с конете. В конна база “Тракиец” това е турнирът по прескачане на препятствия.

България има много индивидуални и отборни титли на Балкански шампионати по прескачане на препятствия, имаме участие на Олимпийски игри и Европейски първенства.

– А ти с кое постижение най-много се гордееш?

Последното постижение, с което се гордея, е от провелото се през май 2019 г. Държавно първенство – Тежък клас, на което взех сребърен медал с една от най-добрите ни кобили Балофина.

С нея през изминалите няколко години постигнахме много добри резултати на Балканския шампионат по прескачане на препятствия и на други международни турнири.

– Двукратен балкански шампион си по всестранна езда за юноши, както и републикански шампион. Какво е специфичното на тази дисциплина и кои са другите основни дисциплини в конния спорт? ?

– Всестранната езда представлява най-пълно комбинирано състезание, изискващо от атлета значителен опит във всички дисциплини на ездата и прецизно познаване способностите на неговия кон, както и на степента на подготовка на коня, произтичаща от правилното и рационално обучение.

Всестранната езда се състои от три отделни изпитания, които се провеждат в отделни дни, по време на които един спортист участва с един кон във всички изпитания, а именно:

  • Обездка
  • Крос кънтри (изпитание в полето, крос). Крос кънтри е изпитание с препятствия и е пряко последван на следващия ден от прескачане на препятствия.
  • Прескачане на препятствия. Победителят се излъчва на базата на най-малък сбор наказателни точки от трите състезателни дни. Съчетаването на няколко различни изпитания прави тази дисциплина много интересна и в същото време трудна за тандема – ездач-кон.

Най-популярната дисциплина в конния спорт е прескачането на препятствия. Други основни са надбягванията, обездката и издръжливостта.

– Какви качества са нужни, за да си добър жокей? Какви качества разви в теб ездата?

– За да си добър спортист, необходимо е да си изключително дисциплиниран и отдаден на това, което правиш. В конния спорт се изисква да си и безкрайно търпелив.

Още по-специфично качество е да умееш да подбереш и намериш своя кон. Не винаги ездач и кон си пасват. Понякога може и ездачът и конят да са много добри в това, което правят, но между тях да няма добра връзка и това да попречи на тандема да е успешен.

Конете са като хората – с едни се получава химията, с други – не. Има по нервни, по-спокойни, има инатливи, има бързоучещи се, има спортисти, има такива, които не възприемат лесно. Също като нас, нали!

– Казват за коня, че заедно с кучето е най-добрият приятел на човека. Кой са особеностите на характера му?

– Конете се привързват силно към човек, но не го показват както кучетата. Например при вик на името им не идват или не изпълняват гласови команди.

Конете са невероятно чувствителни животни, които усещат нашите емоции. Ако след дълъг и напрегнат ден се кача на гърба им, ще предам това и на тях, правейки ги по-нервни. И обратно, когато съм спокоен и щастлив, те също се чувства така. Конете приемат енергията ни, сливат се с нас.

– Често виждаме конят да рита със задните крака или да хвърля ездача на земята. С подобно поведение какво иска да ни каже конят?

– Зависи от самата ситуация. Един кон може да рита, защото е млад и все още не е обязден добре. Може да ритне заради нещо, което го е подразнило. Понякога те просто са щастливи и играят докато ги яздим.

 

– С колко коня излизаш на състезания? Разкажи ни повече за тях…

– В момента яздя три 4-годишни коня: Крафт, Кафулена, Колестос Зет. Подготвям ги за първото им състезание.

Яздя и три 5-годишни коня: Казино Ин, Епсом Мачо Зет, Долет. С тях се състезавам на височина 110-115 см.

Работя с 7-годишна кобила Калина. С нея скачам 130-135 см. височина на препятствията. Това е последната ѝ година като млад кон, което означава, че през следващия сезон ще се опитаме с нея да скачаме в Тежък клас – най-трудната категория за България, височината е 145 см. В този клас скачам с Балофина, тя е най-добрият и опитен кон от тези, които яздя за момента.

През месец април бях с четири от конете си на състезание в Белгия, там младите коне се представиха прекрасно.

– Ако трябва да говорим в цифри, какъв ще е процентът на коня и на жокея в една завоювана победа?

– В тандема ездач и кон, според мен, процентно съотношение на заслуги е 50 на 50. Естествено зависи от деня и на двамата. В някой случай единият има много добър ден и неговата заслуга е по-голяма, в следващия – обратно, но със сигурност и двамата са изключително важни, както и връзката между тях.

– Освен като състезател, работиш и като треньор. В тази ти роля кои са най-големите предизвикателства?

– Да съм треньор понякога ми е по-трудно от това да бъда състезател. За да си добър треньор, трябва да знаеш кога и колко да поискаш от състезателя и коня, така че те да постигнат резултат и в същото време да останат с приятното чувство от ездата. Необходимо е доста повече търпение и разбиране от моя страна.

– Кой е най-важният урок, който държиш всеки твой ученик да знае?

Първо: Треньорът винаги е прав.
Второ: И да не е прав, пак е прав.
Трето: Спомни си първите две.

Виж повече